Cultuureducatie bestaat uit de disciplines kunst- en erfgoededucatie, media-educatie, milieu- en literatuureducatie. Op DKC De IJsbreker hechten we veel waarde aan het onderdeel Cultuureducatie.

Waarom?

Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland, met de meeste nationale musea, de grootste orkesten, toneel- en operagezelschappen, de meeste muziek- en theatergebouwen en de meeste kunstgalerieën en bioscopen. Daarnaast heeft Amsterdam 2 universiteiten en een zeer omvangrijk internationaal toerisme. Amsterdam is ook de stad met de meeste nationaliteiten ter wereld, namelijk 175. (Antwerpen is 2e en New York 3e)​

Overhoeks/ Buiksloterham is een nieuw stuk wereldstad. Met het nieuwe filmmuseum EYE, de Tolhuistuin, de Silodam, Shell Technology Centre Amsterdam met allerlei nieuwe ondernemingen en heel veel verschillende nieuwe bewoners. Als je een nieuwe school neerzet in dit nieuwe stuk wereldstad, kun je niet om cultuureducatie heen. Maar dat is niet de hoofdreden, want ook al zou onze school in een andere stad/ ander gebied zijn neergezet dan nog zouden we cultuureducatie hoog in ons vaandel hebben staan. 

Visie op cultuureducatie

We vinden het belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan. Voorwaarde hiervoor is dat we kinderen niet alleen aanspreken op intellectueel gebied maar ook op hun creatieve en emotionele kant. Er moet een goede balans zijn tussen leer-en doe-activiteiten.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en benieuwd naar nieuwe dingen. Wij willen deze nieuwsgierigheid stimuleren en willen dat ze nieuwsgierig blijven. Daarbij willen we dat de leerlingen leren hun eigen creatief proces te sturen en eigenaar zijn van hun eigen creatieve proces. Wij willen ze daarom vaardigheden bieden om zichzelf te uiten in verschillende (beeld) talen en daarbij leren we de kinderen tegelijkertijd een stukje vakmanschap aan, zoals bijvoorbeeld: boetseren, houtbewerking, presenteren en noten lezen. Competenties en vaardigheden die daar belangrijk voor zijn, zijn creatief denken en creatief doen.
We proberen de creatieve vermogens bij kinderen te ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en deze zo breed mogelijk aan te spreken en verder te ontwikkelen. Hierbij houden wij rekening met de verschillen die er tussen kinderen bestaan. Juist bij creatieve vakken kunnen de verschillen bij kinderen tot uiting komen. Immers ieder kind uit zich op zijn/haar eigen fantasierijke wijze. En aangezien wij op ons Kindcentrum thematisch werken verbinden wij ook nog de kunstvakken met de reguliere vakken zoals nieuwe media, taal en zaakvakken.

Wij willen dat onze leerlingen met kunst en cultuur te maken krijgen in actieve vorm, receptieve vorm en reflectieve vorm. Zo leren kinderen met een ruimere blik naar hun eigen leefomgeving te kijken.

Waar moet je dan aan denken?

  • Het zelf leren maken van kunstproducten, het leren kijken en luisteren naar kunst, het leren beoordelen van kunst. Het bezoeken van musea en het volgen van museumlessen, uitstapjes naar Archeon, Stadsschouwburg, Concertgebouw, Amsterdamse Hortus etc. etc.
  • Natuur- en milieueducatie (NME), aandacht voor de leefomgeving en het milieu. Dit zal leiden tot meer betrokkenheid en respect voor de natuur- en tot meer milieuvriendelijk handelen en daarmee tot duurzaamheid en leefbaarheid van de samenleving. We werken samen met het Amsterdamse NME centrum, we scheiden afval op school, we gebruiken van milieuvriendelijke verf en lijm, we doen mee met milieuprojecten en we gebruiken methodes waarin deze aspecten ook aan bod komen. Sinds 2006 zijn scholen verplicht actief burgerschap van leerlingen te bevorderen en NME is een duidelijk aspect hiervan.
  • Media-educatie gaat over het leren interpreteren van de inhoud van media, het bepalen door welke belangen of waardesystemen deze worden gestuurd en het bewust worden van de plaats en rol van media in het persoonlijke en maatschappelijke leven. Maar ook het zelf gebruiken van deze media en het zelf vervaardigen van (digitale) audiovisuele producties is onderdeel van media-educatie. Wij gebruiken op school  in de groepen 1 t/m 8 voor onze social medialessen de zogenaamde: Digidoeners en DIY's. 
  • Muziekeducatie is in samenwerking met Muziekschool Amsterdam Noord waarbij de doorgaande leerlijnen aansluiten op de kerndoelen en leerlijnen voor Kunstzinnige oriëntatie. Naast de verschillende muzikale domeinen staan het ontwikkelen van eigenaarschap en creativiteit centraal. De lessen worden gedurende het schooljaar afwisselend gegeven door de groepsleerkracht en een muziekvakdocent van de muziekschool. In samenwerking en in overleg creëren de groepsleerkracht en de muziekvakdocent samen het muziekonderwijs. Alle aspecten van het muziekonderwijs komen hierin aan bod. Een groot accent ligt op het onderdeel zang, maar ook het spelen van diverse muziekinstrumenten komt aan bod, luisteren naar muziek en het herkennen van muzieksoorten, schriftnotatie, bewegen op muziek en theater. Zeer veelzijdig dus. De lessen worden verzorgd door 2 muziekdocenten Meester Luc en Meester Tim.  
  • Voor het vak Beeldende vorming zijn we aan de start van onze school bijgestaan door het Steunpunt Beeldende Vorming, dat georganiseerd werd vanuit de ASKO. We hebben samen met Iris Take een doorgaande lijn ontwikkeld voor de groepen 1 t-m 8, zodat we zeker weten dat de kinderen in 8 jaar tijd met alle hoofdaspecten van beeldende vorming kennis zullen maken en daarin ook vaardigheden ontwikkelen, waarin er alle ruimte en stimulans zal zijn voor eigen initiatief, eigen creativiteit en zelf-ontplooiing. We laten het vak Beeldende vorming aansluiten bij de methodes in de klas of bij de thema's die we schoolbreed  of bouwbreed hebben. Andere binnen- en buitenschoolse activiteiten op het gebied van Beeldende vorming kunt u terugvinden in ons Cultuurbeleidsplan. ​We hebben op onze school een vakdocent beeldende vorming dat is Juf Lois Richard. En we hebben een ICC'er Juf Lee-Ann. 
  • En tenslotte Literatuureducatie en “Leesbevordering”. Voorbeelden hiervan zijn meedoen met de Kinderboekenweek, een goed gevulde en eigentijdse schoolbibliotheek, bibliotheekbezoek/lessen en projecten, meedoen met de kinderjury, zelf poëzie schrijven en voordragen, boekenkringen, vrij lezen, voorlezen, samen lezen, tutor lezen, kennismaken met/lezen van “echte” literatuur en dit leren waarderen en begrijpen en af en toe een auteur op school uitnodigen.